Bir doğal silikat minerali olan asbestin insanlar ile birlikteliği eski çağlarda başlamıştır. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından sonraki endüstri devriminde, bir çok sanayi kolunda “sihirli mineral” olarak anılırken, yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra kanserojen olduğu ortaya çıkınca, ismi “öldürücü toz” olmuştur.

Asbest, ya da diğer adıyla amyant yüksek sıcaklığa, elektrik, sürtünme ve kimyasal maddelere karşı çok dayanıklı lifsel yapıda bir mineral olması nedeniyle 1940-1980 yılları arasında birçok endüstri dalında kullanılmıştır.

Doğada halen bilinen 10 farklı sertlik derecesine sahip 1500 mineralden asbest, talk olarak birinci sıradadır. Asbesti diğer mineral ve madenlerden ayıran özellik de budur.

Doğada bulunan asbestin bazı türleri Chrysotile (beyaz),Crocidolite (mavi) ve Amosite (kahverengi) şeklinde sıralanabilir.

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yada içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.

MEZOTELYOMA: Asbestin yol açtığı en önemli hastalık akciğer zarı ve karın zarı kanseri yani mezotelyoma’dır.

ASBESTOZ: İlk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır.

KANSER: Akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. Tedavisi olmadığı için korunma daha da önem kazanmaktadır. Asbestin havaya dağıldığı yerlerde asbest için üretilmiş olan ve ortam şartlarına uygun olan tam yüz ya da yarım yüz toz maskelerinin kullanılması gereklidir.

Asbest yada amyant ısıya,aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir.

Yüzyıl başından beri 30 milyon ton asbest çıkartılmış ve 3000’den fazla üründe kullanılmıştır. Dünyada asbest kullanımı yasaklanmış olsa da halen pek çok yapı malzemesi, su boruları, yapıştırıcı, asfalt, taşıt parçaları vb. maddeler halen asbest içermektedir. Bu sebeple işveren; asbest içerebilecek malzeme ve yerlerini belirlemek için tesis, bina, gemi ve benzeri yapı ve sistemlerde inceleme yaparak tedbirleri alır.

Bu işlemlerin asbest söküm uzmanı nezaretinde ve asbest söküm çalışanlarınca yapılmasını sağlar.

Sevgim OSGB, kentsel dönüşümün büyük önem kazandığı şu günlerde Elazığ’ da bulunan tek “Asbest Söküm Uzmanı” nı kadrosunda bulundurmaktadır.